Esittelyssä Urheiluravitsemuksen asiantuntija, Elina Matikainen

Tänä keväänä Powerfuel Nutrition asiantuntijatiimi laajenee kahdella uudella urheiluravitsemuksen asiantuntijalla.

Tässä esittelyssä toinen uusista tiimiläisistämme, liikuntatieteilijä Tänään esittelyssä Jyväskyläläinen liikuntatieteilijä ja urheiluravitsemuksen asiantuntija Elina. 

Elinalla on kokemusta erityisesti urheilijoiden suhteellisesta energiavajeesta, sekä urheilijoiden syömishäiriöiden ehkäisystä.

Tervetuloa mukaan!

Heippa! Olen Elina, 25-vuotias papereita vaille valmis liikuntatieteiden maisteri. Tällä hetkellä asun Jyväskylässä, jonne muutin opintojen perässä Hyvinkäältä. Aloitan Powerfuel Nutrition -tiimin uutena jäsenenä urheiluravitsemusasiantuntijan ja -valmentajan roolissa.

Hain lukion jälkeen opiskelemaan liikuntabiologiaa, sillä olen itsekin aina ollut innokas liikunnan harrastaja ja kiinnostunut hyvinvoinnista ja urheilusta. Pääaineeksi opinnoissa valikoitui liikuntafysiologia, sillä siinä pääsi perehtymään tarkemmin urheilijoiden terveyteen ja hyvinvointiin sekä suorituskyvyn optimoimiseen ja eri lajien fysiologisiin vaatimuksiin. Eniten minua on aina kiinnostanut opinnoissani ravitsemuksen soveltaminen urheilun vaatimuksiin nähden. Gradussani tutkin naisurheilijoiden häiriintyneen syömiskäyttäytymisen vaikutuksia ravitsemustilaan ja fysiologisiin muuttujiin.

Olen pyrkinyt täydentämään opintojani minua kiinnostavilla ravitsemukseen liittyvillä osilla. Olen tehnyt muun muassa työharjoittelun Oman Elämänsä Urheilija-projektissa (Syömishäiriökeskus), jossa perehdyin syvemmin urheilijan suhteellisen energiavajeen maailmaan. Lisäksi olen suorittanut urheiluravitsemuksen perusopinnot. Haluan jatkuvasti kehittää omaa asiantuntijuuttani sekä opiskelujen, että käytännön kokemusten kautta. Lisäksi seuraan kiinnostuneena urheiluravitsemuksen uusia tuulia ja tutkimuksia.

Oma urheilutaustani on melko monipuolinen ja olen harrastanut yhtä jos toista elämäni aikana. Päälajini oli nuorempana koripallo, minkä lisäksi olen harrastanut tennistä ja ratsastusta. Nykyään liikun lähinnä omaksi ilokseni, ja olen löytänyt myös uudeksi harrastukseksi tanssin. Lisäksi aikaa kuluu koiraharrastusten parissa. Rakastan myös luonnossa liikkumista, retkeilyä ja vaellusta.

Miksi sitten haluan työskennellä urheiluravitsemuksen parissa?

  • Mielestäni ravitsemuksen rooli ei ole monilla urheilijoilla niin suuressa arvossa, kuin sen pitäisi olla -> harjoitteluun ja sen suunnitteluun panostetaan ja lepoa seurataan hyvinvointiteknologian avulla, mutta ravitsemus saattaa jäädä unholaan
  • Monet urheilijat syövät aivan liian vähän -> haluaisin jakaa tietoisuutta riittävästä energiansaannista urheilijoilla ja auttaa urheilijoita syömään tarpeeksi -> tällöin mahdollistuu myös optimaalinen harjoittelu, kehittyminen ja palautuminen
  • Ravitsemuksesta on paljon harhakäsityksiä urheilijoidenkin keskuudessa -> haluaisin pyrkiä murtamaan tällaisia virheellisiä käsityksiä tai oletuksia ja auttaa urheilijoita keskittymään olennaisiin seikkoihin
  • Laji- ja fysiikkavalmentajilla ei välttämättä ole, eikä tarvitsekaan olla tietämystä tai resursseja urheilijoiden ravitsemusvalmennukseen -> se on järkevämpää ulkoistaa, niin valmetajat pystyvät keskittymään olennaiseen
  • Haluan olla tukemassa urheilijoita syömisessä, koska välillä se saattaa yksin pohdiskellen tuntua vaikealta

Omat tärkeät periaatteeni urheiluravitsemuksessa:

  • Vaikka ruoka on urheilijoille polttoainetta, pitää siitä voida myös nauttia
  • Monipuolisuus ja joustavuus kunniaan
  • Perusasiat kuntoon -> sen suurempia kikkailuja ei tarvita
  • Rentous syömiseen! -Vaikka ravitsemus on urheilijoille tärkeää, ei siitä silti tarvitse tehdä rakettitiedettä

Haluan omalla panoksellani Powerfuel Nutrition -tiimin jäsenenä auttaa urheilijoita syömään niin, että pystytään tukemaan harjoittelua, kehittymistä ja palautumista sekä minimoimaan loukkaantumisriskiä.

Sekä yksilöt että pienemmät ja suuremmatkin ryhmät ja joukkueet ovat tervetulleita valmennukseeni. Mietitään yhdessä yksilöllisten tarpeiden ja lajin vaatimusten mukainen ruokavalio ja tehdään näin syömisestä helpompaa!

 

Etsitkö itsellesi tai ryhmällesi urheiluravitsemuksen asiantuntijaa? Ota rohkeasti yhteyttä tästä.

Tehdään syömisestä helppoa, yhdessä!

Arkisto