Tuntuuko olo jatkuvasti väsyneeltä, vaikka nukut riittävästi? Tuntuuko, että arki uuvuttaa, ilman selkeää syytä? Tai ehkä mielialasi on ollut alamaissa ilman selvää syytä? Näiden oireiden taustalla saattaa piillä diagnosoimaton raudanpuutos, joka on yllättävän yleinen mutta usein alidiagnosoitu vaiva.
Tällä viikolla vietettiin jälleen kansainvälistä raudanpuutepäivää. Diagnosoimaton raudanpuute on noustettu esiin myös monissa suomalaismedioissa kuluneen viikon aikana.
Naisten terveysongelmat on liian helppo ohittaa (HS 21.11.)
Sisätautilääkäri: ”Suomessa eletään raudanpuutteen havaitsemisessa ja hoidossa edelleenkin pimeää keskiaikaa” (Mediuutiset 26.11.)
Raudanpuutteen tunnistaminen voi olla hankalaa
Raudanpuute vaivaa tällä hetkellä arviolta yli puolta miljoonaa suomalaista. Raudanpuutteen tunnistaminen voi olla haastavaa, sillä rutiininomaisissa laboratoriotutkimuksissa mitataan ainoastaan hemoglobiini, joka ei välttämättä itsessään kerro koko totuutta kehon rautatasoista.
Hemoglobiiniarvot voivat monella olla täysin normaalit, vaikka rautavarastot ammottaisivat tyhjyyttään. Rautavarastojen riittävyyttä tulisikin aina arvioida ferritiiniarvon avulla hemoglobiinimittausten rinnalla. Alhainen ferritiini on usein vahva viesti siitä, ettei keholla ei ole riittäviä rautavarastoja ylläpitämään optimaalista toimintaa. Tämä voi näkyä moninaisina oireina, kuten:
- jatkuvana väsymyksenä
- keskittymisvaikeuksina
- voimattomuutena
- päänsärkyinä
- mielialan laskuna
Rautavalmiste vaatii yksilöllistä suunnittelua
Monesti raudanpuute huomataan vasta oireiden pahentuessa. Silloinkin hoito saattaa jäädä pintapuoliseksi. Lääkäri voi suositella rautakuuria, mutta tarkemmat ohjeet valmistetyypistä, annostuksesta ja kuurin kestosta jäävät usein antamatta. Tämä voi johtaa tehottomaan hoitoon tai turhiin sivuvaikutuksiin.
Jokaisen keho reagoi rautalisään yksilöllisesti. Raudanpuutteen hoito ei ole pikaratkaisu – rautavarastojen täyttäminen voi kestää useita kuukausia tai jopa vuoden. Siksi oikean valmisteen, annostuksen ja seurantasuunnitelman löytäminen on avain onnistuneeseen hoitoon.
Ruokavalion rooli raudanpuutteessa
Ruokavaliolla on jonkin verran merkitystä raudanpuutteen ehkäisyssä ja hoidossa, mutta se ei yksin riitä korjaamaan matalia rautavarastoja. Vaikka rautapitoisten ruokien lisääminen ruokavalioon, sekä raudan imeytymistä ehkäisevien ruoka-aineiden rajoittaminen voi tukea rautatasojen ylläpitoa, imeytyvä raudan määrä on usein liian pieni, jos varastot ovat jo ehtyneet. Tällöin tarvitaan hyvin suunniteltua rautalisähoitoa ruokavalion tueksi.
Mietityttääkö Raudansaantisi?
Jos epäilet piilevää raudanpuutetta tai sinulla on ollut aiemmin haasteita rauta-arvojesi kanssa apu on lähellä.
Black Fridayn kunniaksi tarjoamme 20 minuutin Rautaklinikka -tapaamisajan hintaan 20 € (norm 40€)*
Tapaamisen aikana käymme läpi viimeisimmät labratuloksesi, saat tarvittaessa apua oikeanlaisen rautavalmisteen valintaan sekä myös vinkkejä rautatasapainoa tukevan ruokavalion koostamiseen.
Sinun ei tarvitse olla urheilija tai aktiiviliikkuja, mutta mikäli liikunta on osa arkeasi, me varmasti osaamme katsoa asiaa tältäkin kannalta.
Varaa oma Rautaklinikka -aikasi täältä.
Tapaamiseen tullessasi rauta-arvosi (hemoglobiini & ferritiini) tulisi olla mitattuna korkeintaan kuukautta aiemmin.
Tapaamiset hoidetaan videopuhelun välityksellä, vaikka mukavasti omalta kotisohvalta. Tapaamisista vastaa Powerfuel Nutritionin ravitsemusasiantuntija ja perustaja Mari Lahti, ETM. Lue lisää Marista täältä.
Mitä jos Rautatasojani ei ole hetkeen mitattu?
Jos edelliset mittauksesi ovat jo vanhentuneet tai puuttuvat, voit hyödyntää Puhdin Black Week -kampanjan:
- Kaikki labrapaketit -30 % koodilla BLACKW30 – Esim. Raudapuutteen tutkimuspaketti 48,30e (norm. 69e)
- Yksittäiset testit -50 % koodilla BLACKW50
Puhdin Black Week -kampanja on voimassa 2.12. asti. Lue lisää täältä.
Terveisin Mari!
Powerfuel Nutrition
*Powerfuel Nutritionin Black Friday Rautaklinikka-kamppanja on voimassa su 2.12. asti. Aikoja tarjolla rajoitetusti.
Varaa oma Rautaklinikka-aikasi täältä.